• Druháci – výskumníci

        • Druháci na prvouke skúmali pôdu. Nielen pohľadom, no aj lupou pozorovali, ako sa líši pôda zo staveniska od pôdy z lesa a zo záhrady. Rozpúšťali cukor, soľ, olej, múku vo vode a sledovali, či sú tieto látky rozpustné. Tiež zisťovali, ako sa dajú látky z vody oddeliť. Odparia sa? Alebo ich treba prefiltrovať cez niečo? Napríklad cez textil, noviny, filtračný papier? Na niektoré otázky zistia odpovede na ďalších hodinách prvouky.

                                                                                                                                    Mgr. Lenka Jančoková

        • Relax tvorivo

        • Deti z krúžku Relax svoju fantáziu, tvorivosť a kreativitu uplatnili na niekoľkých stertnutiach. Kartónové škatule zmenili napr. na dom, akváriá, bojové vozidlo. Nešlo len o samotnú kreativitu, ale keďže pracovali v skupinách, museli dokázať aj spolupracovať, dohodnúť sa, rozdeliť si prácu a to sa im aj podarilo.

                                                                                                         Mgr. Lenka Jančoková

        • Február v škôlke

        • Február začal sladko - deti si upiekli tradičné fašiangové fánky. A keďže fašiangy sú o veselosti a hudbe, tak spoznávali hudobné nástroje a ich využitie. Naučili sa veselú pieseň. Vyskúšali si svet magnetu a rôzne pokusy s vodou. Spoznávali pomocou zážitkového učenia povolania. Navštívili Kolibu Riečky, kde si vyskúšali upiecť vlastnú pizzu, ktorú s chuťou zjedli. Deti si vyskúšali aj prácu pekára a upiekli si vlastný zemiakový chlebík, ktorý im veľmi chutil. Zavítali do dielne automechanika, ktorý im poukazoval, čo všetko k svojej práci potrebuje. Ďakujeme Kolibe Riečky a p. Fusatému - automechanikovi za ich čas, ktorý nám venovali.

          Najdôležitejším úspechom učiteľa je povedať: "Deti teraz pracujú, akoby som neexistoval."

        • Hurá, jarné prázdniny :-)

        • Prajeme všetkým príjemné prežitie prázdnin!

           

           Užite si ich s rodinou, kamarátmi,... doma,

          na výletoch, pri športe či knihe, hlavne v zdraví.  

           

           Tešíme sa na Vás 6. 3. 2023 opäť v škole! 

      • 2% z dane pre OZ Vtáčnik
        • 2% z dane pre OZ Vtáčnik

        • Vážení rodičia, milí priatelia našej školy!

          Chceme poďakovať za Vaše 2% zo zaplatenej dane, ktoré ste poukázali v minulom roku OZ Vtáčnik. Vďaka nim sa nám podarilo napr. zakúpiť ocenenia pre žiakov na koniec školského roka; zaplatiť štartovné na rôzne súťaže (Všetkovedko, Matematický klokan, Expert Geniality Show a pod.); spolupodieľať sa na financovaní MDD v škole; zaplatiť výlet žiakov, ktorí reprezentovali školu; zabezpečiť Beh mieru; spolufinancovať kultúrno-vzdelávacie aktivity.

          Aj v tomto roku sa na Vás OZ Vtáčnik obracia s prosbou, aby ste časť svojej zaplatenej dane poukázali na jeho činnosť a podporili našu školu a aktivity, ktoré organizuje. ĎAKUJEME!

          Bližšie informácie nájdete na odkaze: https://zszupkov.edupage.org/a/obcianske-zdruzenie-vtacnik?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQyNCZzdWJwYWdlPTE%3D

      • Chrípkové prázdniny - I. stupeň
        • Chrípkové prázdniny - I. stupeň

        • Poverená riaditeľka ZŠ s MŠ Miroslava Bielika, Župkov 18 Vám oznamuje, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom a v súlade s Pokynom riaditeľky so zameraním na predchádzanie šírenia sa chrípkového ochorenia prerušuje prevádzku v základnej škole - triedy I. stupňa  a ŠKD dňa 24. 2. 2023 (piatok) z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov (41,57%). Prevádzka bude opäť obnovená dňa 6. 3. 2023 (pondelok).

          Výchovno-vzdelávací proces sa prerušuje v triedach I. stupňa ZŠ. Žiaci budú automaticky vyhlásení z obedov.

          Mgr. Ivana Betková

        • Výberové konanie

        • Obec Župkov

          v zmysle § 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v súlade s § 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov a zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov

          v y h l a s u j e

          výberové konanie na obsadenie funkcie:

          RIADITEĽ ZÁKLADNEJ ŠKOLY S MATERSKOU ŠKOLOU

          MIROSLAVA BIELIKA ,

          Župkov 18, 966 71 ŽUPKOV

          Vyberove_konanie_Obec_Zupkov_Riaditel_Zakladnej_skoly_s_materskou_skolou_Miroslava_Bielika_v_Zup.pdf

      • Chrípkové prázdniny - II. stupeň
        • Chrípkové prázdniny - II. stupeň

        • Poverená riaditeľka ZŠ s MŠ Miroslava Bielika, Župkov 18 Vám oznamuje, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom a v súlade s Pokynom riaditeľky so zameraním na predchádzanie šírenia sa chrípkového ochorenia prerušuje prevádzku v základnej škole - triedy II. stupňa v dňoch od 21. 2. 2023 (utorok) do 24. 2. 2023 (piatok) z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov (28,95%) a zamestnancov školy. Prevádzka bude opäť obnovená dňa 6. 3. 2023 (pondelok).

          Výchovno-vzdelávací proces sa prerušuje v triedach II. stupňa ZŠ. Žiaci budú automaticky vyhlásení z obedov.

          Zároveň sa pozastavuje na I. aj II. stupni činnosť všetkých záujmových útvarov (krúžkov) a rušia sa všetky mimoškolské aktivity.

          Mgr. Ivana Betková

        • Vyhodnotenie súťaže Čaro Pohronia

        • Dňa 9. 2. 2023 sa žiačka 7. ročníka Ema Adamíková zúčastnila vyhodnotenia umeleckej súťaže Čaro Pohronia. Vo fotografickej kategórii získala 3. miesto. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

                                                                                                                                Mgr. Eva Matejová

        • Objavili sme EXPERTOV geniality show

        • Do celoslovenskej súťaže, ktorá ponúkla žiakom prejaviť svoje vedomosti, sa z našej školy zapojilo 26 žiakov z 5. – 9. ročníka.

          Najlepšie sa darilo našim ôsmakom, ktorí získali nasledovné tituly:

          Ronald Repiský – TOP EXPERT v téme Od Dunaja k Tatrám, TOP EXPERT v téme Góly, body, sekundy

          Tomáš Slaný – TOP EXPERT v téme Mozgolamy

          Tobias Marek Mūller – EXPERT v téme Tajomstvá prírody

           

          Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

           

          Mgr. Jaroslava Žabková, koordinátorka súťaže

        • "Dospievam…" - doplňujúce vzdelávanie pre žiakov ZŠ

        • Dnes (16. 2. 2023) mali niektoré triedy klasický školský deň obohatený o prednášku s kvalifikovanou lektorkou Mgr. Vierou Holecovou. Tento výchovno-vzdelávací program je realizovaný MP Education s. r. o. Prednášky sú spracované v súlade so Štátnym vzdelávacím programom,  Pedagogicko-organizačnými pokynmi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a vychádzajú z Koncepcie sexuálnej výchovy pre žiakov základných škôl. Na tvorbe prednášok sa spolupodielajú odborníci z oblasti psychológie, urológie, gynekológie a zdravej výživy.

          Témy prednášok:

          4. ročník - Vymyslená krása

          7. ročník - Adam a Eva alebo nie sme rovnakí

          8. ročník - Kľúč ku vzťahom

          9. ročník - Nestresuj sa stresom

           

          Dúfame, že žiaci si v prednáškach našli niečo, čo ich obohatí alebo usmerní. Naším cieľom je do budúcnosti zabezpečiť prednášky na veku primerané a aktuálne témy aj pre ďalšie ročníky. 

          Pre viac info: https://mpedu.cz/sk/

           

        • Biologická olympiáda - okresné kolo

        • V utorok 14. 2. 2023 sa v CVČ Nová Baňa konalo okresné kolo Biologickej olympiády. Reprezentovali nás dvaja žiaci, a to Sofia Košíková, žiačka IX. A a Marek Grega, žiak VIII. A. Obaja boli úspešní riešitelia. Marekovi blahoželáme k získaniu 3. miesta. Sofia sa umiestnila na 6. mieste. Obom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

        • Lyžiarsky výcvik deviatakov

        • V uplynulom týždni od 6. 2. do 10. 2. 2023 absolvovali naši deviataci lyžiarsky kurz v neďalekom lyžiarskom stredisku Drozdovo. Počas celého týždňa nám bolo dopriate nádherné počasie. Zrána bolo síce mrazivo, no slnečné lúče a adrenalín sa postarali o naše zahriatie. Každý deň na nás čakali veľmi dobre upravená lyžiarska trať, hot-dog a teplý čaj v bufete a samozrejme náš trpezlivý inštruktor Juraj, ktorý nám spoločne s pánom učiteľom Hlavačkom postupne odovzdali všetky svoje lyžiarske skúsenosti a zručnosti.

          Tohoročný lyžiarsky výcvik mal vysokú úroveň. Mnohí žiaci prišli s minimálnymi lyžiarskymi skúsenosťami, no vďaka ich snahe a vedeniu inštruktorov sa každým dňom zlepšovali. Veľmi rýchlo zvládli aj jazdu na vleku. Tí, ktorí prišli už s nejakými skúsenosťami, pracovali na zlepšení techniky a skúšali nové prvky a naberali na odvahe. Tí smelší zdolávali aj ťažšie prekážky a dokonca zvládli aj pumptrackovú dráhu.

          V posledný deň mohli žiaci ukázať svoje nadobudnuté či zlepšené lyžiarske zručnosti v súťaži na slalomovej dráhe. Po absolvovaní pretekov nasledovalo záverečné vyhodnotenie. V kategórii chlapci zvíťazil Sebastián Matejov, na druhom mieste sa umiestnil Šimon Angleta a tretí skončil Peter Gontko. Medzi dievčatami dominovala Hana Danišová, druhá najrýchlejšia bola Simona Marušková a tretia v poradí zajazdila Martina Vicianová. Všetci získali sladkú odmenu. Zároveň bol vyhlásený žiak, ktorý urobil v rámci lyžovania najväčší pokrok. Po porade inštruktorov boli nominovaní traja žiaci, a to Emília Sýkorová, Michal Píš a Nicolas Beťko. Spoločne so žiakmi sa nakoniec inštruktori rozhodli, že ocenená bude Emília Sýkorová. Zároveň všetci zúčastnení obdržali osvedčenie o absolvovaní lyžiarskeho výcviku.

          Naše poďakovanie patrí najmä inštruktorom, Obecnému úradu Župkov za poskytnutie autobusu, šoférovi za bezpečnú jazdu a aj celému tímu lyžiarskeho strediska Drozdovo.

          Tešíme sa už teraz na budúci rok. Pevne veríme, že bude dostatok snehu a naši terajší siedmaci a ôsmaci zažijú svoje lyžiarske dobrodružstvo.

        • Šaliansky Maťko – okresné kolo

        • Bola raz jedna malebná krajina - Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala ...

          Dňa 6. 2. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže v interpretácii slovenských povestí Šaliansky Maťko. Okresné kolo sa konalo v Centre voľného času v Žarnovici a zúčastnili sa ho 3 školy z okresu.
          Našu školu reprezentovali dve recitátorky:

          Zdenka Repiská, II. A – získala 2. miesto v I. kategórii

          Martina Melišová, IV. A – získala 2. miesto v II. kategórii

           
          Obom žiačkam gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.  

        • Okresné kolo v stolnotenisovej súťaži žiačok a žiakov

        • V utorok 7. 2. 2023 sa v telocvični ZŠ Žarnovica konalo okresné kolo v stolnom tenise. Zúčastnilo sa ho 5 škôl: ZŠ Žarnovica, ZŠ H. Hámre, ZŠ N. Baňa, ZŠ sv. Alžbety N. Baňa a naša škola. Hralo sa systémom každý tím s každým. Náš dievčenský tím porazil všetky ostatné školy a jasne vyhral. Chlapcom sa nepodarilo umiestniť na prvých troch miestach, chýbali im však traja hráči zo štyroch hráčov základnej zostavy.

          Zostava dievčat:  N. Hercegová, K. Šurianska, M. Káčerová - VIII. A; S Repiská - VI. A

          Zostava chlapcov: M. Grega, R. Repiský, T. Slaný - VIII. A     

          Dievčatám gratulujeme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole😊         

        • Okresné kolo vo florbalovom turnaji chlapcov

        • Dňa 1. 2. 2023 sa uskutočnil v telocvični ZŠ Žarnovica okresný florbalový turnaj chlapcov. Zúčastnili sa ho 7 tímov: ZŠ Žarnovica, ZŠ A. Kmeťa Žarnovica, ZŠ H. Hámre, ZŠ Jána Zemana N. Baňa, ZŠ sv. Alžbety N. Baňa, ZŠ Brehy a naša škola. Naši žiaci sa umiestnili na 3. mieste. Prehrali len dvakrát, s víťazom turnaja ZŠ N. Baňa a na trestné nájazdy so ZŠ Žarnovica.

          Zostava: S. Maslen, S. Matejov, R. Repiský, L. Fusatý, Š. Angleta, M. Píš, N. Beťko, S. Laurov, K. Tadián, P. Sivok 

          Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy😊

        • Roztancovaná telocvičňa

        • Nadišiel čas fašiangových tancovačiek, plesov, zábav, a tak sa aj naše deti z 1. stupňa zabávali na karnevale v stredu 8. februára. V telocvični ste mohli stretnúť princezné, Harryho Pottera, dúhu, rytiera, kráľovnú noci, policajta, dokonca kozmonaut doletel, známi športovci sa ukázali tiež a vymenovávať masky by sme mohli veľmi dlho. Karneval by nebol karnevalom bez dobrých pesničiek, ktoré si deti samy zvolili. Staršie deti zo Žiackeho parlamentu pripravili súťaže, robili dídžejov. A čo je hlavné, bola aj tombola, ktorá mnohé deti potešila, no niektorým priniesla do tváre sklamanie. Náhoda je náhoda, tak to býva. Veríme, že aj budúci rok sa deti vytancujú a vyjašia na svojom detskom karnevale.

                                                                                                        triedne učiteľky a vychovávateľky v ŠKD

        • Chemická olympiáda - školské kolo

        • Vo štvrtok 9. 2. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády - kategória D. Riešilo ju šesť žiakov 8. ročníka a päť žiakov 9. ročníka. Úspešnou riešiteľkou sa stala žiačka IX. A Lucia Jonášová, ktorá postupuje do okresného kola. Držíme jej palce, aby aj v tomto kole bola úspešná. Všetkým ostatným ďakujeme za účasť. 

          Ing. Iveta Miziová

        • Regionálna burza stredných škôl

        • Regionálne centrum kariéry Žarnovica v spolupráci s mestom Žarnovica a strednými školami pripravilo pre žiakov základných škôl (ročníky 8. a 9.) a ich rodičov Regionálnu burzu stredných škôl žarnovického okresu. Zúčastnili sa GFŠ Nová Baňa, SOŠ Žarnovica, SOŠ Nová Baňa, SŠUP Hodruša Hámre a Spojená škola Nová Baňa. Z našej školy sa akcie zúčastnili ôsmaci. Mali možnosť rozprávať sa so študentmi a pedagógmi týchto škôl; pozrieť si výrobky a výtvory študentov; získať propagačné materiály školy.