• Dopravná výchova v ŠKD

        • V ŠKD sme sa spoločne venovali téme dopravná výchova. Krátkym kvízom sme si ozrejmili základné pravidlá cestnej premávky, vypracovali sme pracovné listy súvisiace s témou, zašportovali sme si na našom  dopravnom ihrisku a zahrali pohybové hry na čerstvom vzduchu.

          vychovávateľky ŠKD

        • Máj v škôlke

        • Jar sa už naplno rozbehla a pracuje na tom, aby všetko kvitlo, voňalo a žiarilo všetkými farbami. Nenechali sa zahanbiť ani naši škôlkari, ktorí sa tento mesiac učili o bylinkách a kvietkoch. Poznávali, ako sa semienko mení na kvet, a čo všetko potrebuje pre svoj rast. Zbierali púpavu a pripravili si chutný púpavový medík. O záhradku sa treba starať a vedia to už aj naši škôlkari. Poznajú náradie a vedia, na čo sa používa. Zužitkovali všetko, čo sa naučili a posadili si mrkvu, zemiaky ai. Deti sa oboznamovali aj s hmyzom a jeho významom. Nezabudli ani na svoje mamky. Pripravili im malú kytičku plnú básničiek, pesničiek a tančekov. Záver mesiaca patril našej športovej olympiáde, ktorá sa tento rok konala v MŠ Horné Hámre. Ďakujeme im za starostlivo pripravené podujatie, kde sa deti dobre zabavili a zašportovali.

          Deti nie sú veci, ktoré treba vytvarovať, ale ľudia, ktorých treba rozvinúť.

           

        • Literárna súťaž - vyhodnotenie

        • V tomto školskom roku sme zorganizovali 1. ročník literárnej súťaže Miroslava Bielika. Žiaci mohli na tému Potulky jarnou prírodou napísať báseň alebo ľubovoľný prozaický žáner. Boli rozdelení do dvoch kategórií - 1. stupeň a 2. stupeň.

          Porota si prečítala veľa zaujímavých prác od našich tvorivých žiakov. Nakoniec sa rozhodla oceniť 15-eurovou poukážkou na nákup v kníhkupectve práce týchto žiakov: 

          Liliana Nguyenová, 1. ročník; Martina Melišová, 4. ročník

          Šimon Debnár, 6. ročník; Jeremiáš Jablonka, 7. ročník

          Všetci mladí autori boli odmenení sladkosťou a pochvalou. Dúfame, že ich tvorivá múza neopustí a zapoja sa aj do 2. ročníka súťaže.

        • Hodina na zjedenie

        • Aké sú životné prejavy živočíchov? Majú niečo spoločné aj s ľuďmi? Ako sa prejavujú rastliny? Na tieto všetky otázky sme si odpovedali na niekoľkých hodinách prvouky. Vďaka žeruche sme videli vývin rastliny, pohyb za slniečkom, dôležitosť polievania. Zistili sme, čo všetko rastliny pre rast potrebujú, čo im prospieva, čo im ubližuje.

          A prečo hodina na zjedenie? Poslednú hodinu tejto témy sme žeruchu zjedli na rožkoch s nátierkovým maslom.

                                                                                                                                                                                                                                                      žiaci 2. A a ich triedna učiteľka

        • Matematika trochu inak

        • Po úspešných prijímacích skúškach na stredné školy je dosť náročné zaujať deviatakov klasickým učením. Preto som sa rozhodla ich motivovať a zopakovať si učivo netradične. Žiaci si vo dvojiciach vybrali teleso spomedzi preberaných telies v 9. ročníku. Výstupom bol plagát podľa vopred daného zadania. Niektorí žiaci sa posnažili a okrem modelov kužeľaihlana z papiera, vytvorili model gule z modelovacej hmoty. Zaujímavosťou bol Lukášov model kužeľa, ktorý vytvoril doma na 3D tlačiarni.

          Pre lepšiu názornosť žiaci odprezentovali svoje práce pomocou vizualizéra na interaktívnu tabuľu.

          Mgr. Jaroslava Žabková, učiteľka matematiky

        • Opäť na dopravnom ihrisku

        • V predchádzajúce roky nám pandémia corona vírusu zabránila navštíviť dopravné ihrisko v Žiari nad Hronom, no tento rok to vyšlo. Počas dvoch májových dní sa deti 1. stupňa vystriedali na kolobežkách a bicykloch, aby si zopakovali pravidlá bezpečnej jazdy a pohybu na ceste. No nielen jazdy boli na programe. Žiaci boli aj teoreticky poučení o dopravných značkách, o bezpečnom pohybe po ceste, prechádzaní cez cestu,... Pobyt detí na dopravnom ihrisku bol sponzorsky hradený a dopravu preplatilo rodičovské združenie, za čo chceme poďakovať.

          Veríme, že deti si mnohé zručnosti, ktoré tu získali, osvoja a budú sa nimi riadiť aj doma. Dúfame, že budúci rok sa nám podarí absolvovať znova takýto typ vyučovania priamo v autoškole a deti si opäť zopakujú pravidlá správania sa na ceste.

                                                                                                                        triedne učiteľky 1. stupňa a pani asistentky

        • Tvoríme naše životné prostredie

        • Letničky, ktoré nám sponzorsky venovalo kvetinárstvo Linda pre mamičky k ich sviatku a ktoré zvýšili, nevyšli navnivoč. Naši žiaci ich vysadili na verejné priestranstvo a starajú sa o ne. Takto prispievame k skrášleniu nášho životného prostredia, veď aj prostredie vychováva.

        • Matematika v praxi

        • Žiaci 7. A v učive o percentách vyhodnotili prieskum konzumácie mlieka v našej škole. V triedach zisťovali, ako často žiaci pijú mlieko. Svoje zistenia percentuálne spracovali a vytvorili kruhový diagram.

          V prieskume zistili, že 41,4 % žiakov našej školy pije mlieko každý deň, 34,9% pije mlieko

          3-krát v týždni, 1-krát v týždni pije mlieko 15,8% žiakov.

          I keď mlieko je pre zdravý vývin človeka dôležité, 7,9% žiakov nepije vôbec mlieko.

           

          Mgr. Jaroslava Žabková, učiteľka matematiky

        • Vysnívaný úspech našich futbalistiek

        • Dňa 23. 5. 2023 sa uskutočnil na futbalovom ihrisku Radvaň krajský futbalový turnaj v malom futbale mladších žiačok. Zúčastnili sa ho 3 najlepšie tímy postupujúce z regiónov – ZŠ P. K. Hostinského Družstevná, Rim. Sobota, ZŠ M. Rázusa, Zvolen a naša škola. Hrací systém bol každý s každým. V prvom zápase sme vyhrali 5:1 nad ZŠ P. K. Hostinského Družstevná, Rim. Sobotav druhom 4:0 nad ZŠ M. Rázusa, Zvolen. Jasne sme skončili na 1. mieste a postúpili do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 13. – 14. 6. v Šamoríne.

          Reprezentovali nás: S. Števková, E. Adamíková, S. Beňová, D. Barroso, R. Supuková, M. Angletová, S. Repiská, E. Mišková, S. Gregová.

          Dievčatám gratulujeme k postupu, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a držíme palce v celoslovenskom kole😊

          Mgr. Peter Hlavačka

        • Po stopách Slovanov

        • V pondelok 22. 5. 2023 sme sa so žiakmi 6. A vybrali preskúmať život našich predkov do obce Bojná, na území ktorej ležalo v období pred vznikom Veľkej Moravy hospodárske a politické centrum Pribinovho Nitrianskeho kniežatstva. V obci sa  nachádza jedno z najmladších múzeí na Slovensku - Archeologické múzeum Veľkej Moravy.  Žiaci si tu mohli prezrieť  množstvo unikátnych predmetov nájdených na hradisku Valy, napr. zbrane, platidlá, oblečenie, ale aj  najstarší kresťanský zvon na Slovensku či unikátny súbor pozlátených oltárnych plakiet z Nitrianskeho kniežatstva. Po teoretických vedomostiach sme sa prešli na miesto, kde ožíva naša história –  Hradisko Valy. A tak žiaci videli, ako naši predkovia žili, kde si uchovávali potravu a ako sa chránili pred nepriateľom.

          Exkurzia bola obohacujúca nielen na nové vedomosti, ale aj na zaujímavé zážitky a dojmy.

          Mgr. Miroslava Plechlová

        • Činnosť v ŠKD

        • Deti a vychovávateľky ŠKD sa rozhodli vziať si pod "svoje ochranné krídla" školský fóliovník. Pripravili si pôdu a vysiali hrášok, špenát, ľadový šalát a cibuľku. Semienka výdatne poliali. Teraz sa budú o rastlinky vzorne starať a z úrody si možno niečo chutné pripravia.

        • Matematický klokan

        • Žiaci našej školy sa aj v tomto školskom roku zapojili do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže – Matematický klokan. Je to najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. V tomto školskom roku sa na Slovensku do súťaže zapojilo viac ako 70 000 žiakov.

          Našu školu v súťaži reprezentovalo 22 žiakov 1. stupňa25 žiakov 2. stupňa.

          Úlohy sú logické, s rôznymi stupňami náročnosti. Aby boli žiaci v tejto súťaži úspešní, museli sa v rebríčku svojej kategórie umiestniť medzi prvou pätinou najúspešnejších.

           

          Úspešní riešitelia:

          5. A – Júlia Kapráliková

          7. A – Tomáš Nguyen

           

          Všetkým odvážnym žiakom ďakujem za účasť a úspešným riešiteľom blahoželám.

          Mgr. Jaroslava Žabková

           

        • PYTAGORIÁDA

        • Na rozvíjanie predstavivosti, kombinačných schopností, tvorivého a abstraktného myslenia slúžia matematické súťaže. Jednou z takýchto súťaží je aj Pytagoriáda.

          Spolu 26 žiakov 3. až 8. ročníka sa zapojilo v tomto školskom roku do PYTAGORIÁDY.

          Do okresného kola postúpili Lucas Karpluk a Aleš Rajnoha – 3. A, Patrik Debnár – 4. A, Lukáš Kopernický – 6. A, Diana Barroso – 7. A, Tobias Marek Müller, Mikita Piatosin a Ronald Repiský – 8. A.

          Úspešný riešiteľ v okresnom kole bol Lukáš Kopernický, ktorý sa umiestnil na 4. mieste.

          Všetkým zúčastneným patrí vďaka za reprezentáciu školy.

           

                Mgr. Jaroslava Žabková, učiteľka matematiky

           

        • Vzdelávanie zamestnancov

        • Keď v piatok naši žiaci odišli víkendovať, zasadli do ich lavíc zamestnanci školy. Zúčastnili sa vzdelávania o GDPR. Lektor p. Slavomír Novák, ktorý je konateľom SN real, s.r.o. a zároveň zodpovednou osobou pre GDPR v našej škole, nám vysvetlil všetko, čo súvisí s ochranou osobných údajov v našej práci. Ďakujeme. 

        • Slávik Slovenska - okresné kolo

        • Dnes sa v Žarnovici uskutočnilo okresné kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2023. Našu školu reprezentovali tri dievčatá, v každej kategórii jedna. V prvej kategórii to bola Tamara Mesiariková, ktorá získala 3. miesto, v druhej kategórii Júlia Kapráliková, ktorá získala 3. miesto a v tretej kategórii to bola Lilien Ludvigová, ktorá získala 2. miesto. Dievčatám srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu!

          Mgr. Lenka Staňová

        • Dobroty zo školskej kuchynky

        • V jedno popoludnie sa celou školou šírila príjemná vôňa. To "družinári" pripravovali lokše. Spoločnými silami si zamiesili cesto, vyvaľkali ho a upiekli. Hotové lokše dochutili maslom a soľou.

          Všetci si na nich pochutili.

          Ivana Danihelová, vychovávateľka ŠKD

        • Deň mlieka

        • 16. 5. 2023 sa hrdí prívlastkom MEDZINÁRODNÝ DEŇ MLIEKA. Pripomenuli sme si ho aj v našej škole. Plnili sme niekoľko zábavných, ale aj vedomostných úloh. Kŕmili sme hospodárske zvieratá, zavracali sme ovce do košiara pomocou florbalovej hokejky, skúšali sme zapletať chutné korbáčiky, dojili sme kravy, skladali puzzle. V školskej kuchynke sme videli názornú ukážku, ako sa dá vyrobiť doma tvaroh z kyslého mlieka. Dozvedeli sme sa o tom, aká je srvátka zdravá, ako urobíme maslo z kyslej smotany a tiež, ako pri tom vzniká cmar. Na nástenke sme si prečítali, čo všetko mlieko obsahuje, aké je zdravé a v akých podobách si ho môžeme kúpiť v obchodoch. 

          Prišli sme na to, že mlieko by sa malo stať každodennou súčasťou nášho jedálnička.

          Mgr. Z. Valušková Kurková, Mgr. M. Repiská

        • Úspech našich futbalistiek

        • Dňa 15. 5. 2023 sa uskutočnil na umelom ihrisku ZŠ Žarnovica regionálny turnaj v malom futbale mladších žiačok. Zúčastnili sa ho iba 2 tímy – Základná škola Dr. Jánskeho 2, Žiar nad Hronom a naša škola, keďže škola z banskoštiavnického okresu sa odhlásila. Zápas sme vyhrali jasne 8:1 a postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční v utorok 23. 5. v Radvani.

          Reprezentovali nás: S. Števková, E. Adamíková, S. Beňová, D. Barroso, R. Supuková, M. Žiaková, S. Repiská, E. Mišková, S. Gregová.

          Dievčatám gratulujeme k postupu, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a držíme palce v krajskom kole😊

          Mgr. Peter Hlavačka

           

        • Činnosti v ŠKD

        • ...upratovali sme si sklad športových pomôcok a hračiek, ktoré používame vonku... vyčistili sme si ihrisko... robili sme kvíz o hmyze... cvičili sme na posilňovacích strojoch... kreslili sme kriedami na asfalt... športovali sme...

          vychovávateľky ŠKD