• Ročníkové práce - finále

        • ...školské finále ročníkových prác... trojčlenná porota... dve kategórie... víťaz 1. stupeň - Emily Copp, víťaz 2. stupeň - Tobias Marek Müller... Blahoželáme...

        • Záverečná hodina pracovného vyučovania v III. A

        • Najprv sme veľa gumičkovali, potom chvíľu čakali a nakoniec plní očakávania, netušiac, čo z toho bude, odgumičkovali. Výsledok nám vyčaril úsmev na tvári a u niektorých aj chuť skúsiť to aj doma.

          Držím palce a prajem radostné experimentovanie!

          Mgr. Ivana Betková

        • Ranč pod Babicou

        • 21. 6. sa prváci vybrali na koncoročný výlet. Navštívili Ranč pod Babicou. Najprv si prezreli vyše 40 druhov zvierat ako tigre, lamy, opice, zebry,... niektoré druhy mohli aj kŕmiť priamo z ruky. Po malom občerstvení sme sa vrhli na jazdu na koni a popritom sme mali možnosť vidieť aj prelety orla. Výlet sme ukončili opekaním a hrami na ihrisku. Cestou z areálu sa deti zastavili v stánku s hračkami, z čoho mali veľkú radosť. Nakoniec sme si dopriali ešte osvieženie v podobe zmrzliny a príjemne unavení sme sa vrátili domov. 

          Mgr. Lenka Staňová, tr. uč.

        • Finálové kolo florbalovej ligy mladších žiakov

        • Dňa 21. 6. 2023 sa uskutočnilo v ZŠ Žarnovica 3. kolo florbalovej ligy mladších žiakov za účasti 4 tímov - ZŠ Žarnovica, ZŠ H. Hámre, ZŠ Andreja Kmeťa Žarnovica a naša škola. Hrací systém bol taký, že hral každý s každým 2 x 10 min. Keďže po dvoch kolách sme mali rovnaký počet bodov ako ZŠ Žarnovica, tretie kolo bolo rozhodujúce. O našom konečnom 1. mieste v tomto finálovom kole rozhodlo, že sme s prehľadom porazili všetky tri školy. Prvý zápas sme vyhrali na ZŠ A. K. Žarnovica 4:2, rozhodujúci zápas o prvé miesto proti ZŠ Žarnovica 5:1 a v poslednom sme zdolali ZŠ H. Hámre 4:2 a stali sa celkovým víťazom florbalovej ligy 2023.

          Reprezentovali nás: Marek Fischer, Vladimír Daniš, Marek Fekete, Damián Struhár, Adrián Zurian, Dávid Ďurkov, Simon Kozáček, Michal Gabriel Horňák, Matej Michňa, Róbert Martinec.

          Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a gratulujeme😊

        • Koncoročný výlet tretiakov a štvrtákov

        • Vo štvrtok 22. 6. 2023 za pekného slnečného počasia žiaci 3. a 4. ročníka vycestovali na dlho očakávaný školský výlet do Zvolena. Najprv navštívili Arborétum Borová hora. Najviac nás očarili krásne zakvitnuté ruže. Prechádzka lesom ponúkala nielen pestrosť rastlín, ale aj príjemné schladenie v horúcom dni. Posilnení desiatou sme sa presunuli do CROC TERRARIUM STUDIO & Tropical world. Exotika na nás dýchala z každej strany. Žiaci boli v priamom kontakte s plazmi či jaštermi a niektorým sa podarilo prekonať aj vlastný strach. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a osviežení zmrzlinou.

        • Rozlúčka predškolákov

        • Teplý, slnkom zaliaty jún je predzvesťou blížiacich sa prázdnin. Končí sa ďalší školský rok a s ním ruka v ruke prichádza koniec škôlkarskeho života našich predškolákov. Brány našej materskej školy opúšťa 10 nádejných prváčikov. A tak sa s nami rozlúčili priam veľkolepo. S predškolákmi sa rozlúčil aj pán starosta Mgr. Medlen a pani zástupkyňa Mgr. Ivana Betková. Na záver, ako sa na poriadnu oslavu patrí, sme rozkrájali tortu, zjedli sladkú zmrzlinu. Našim predškolákom prajeme veľa úspechov v škole. Ďakujeme rodičom za spoluprácu, milé slová a krásny darček.

          Zatiaľ čo my učíme naše deti všetko o živote, naše deti nás učia, o čom všetkom život v skutočnosti je. (Angela Schwindt)

        • Čo šepká les 2023

        • 19. júna 2023 sme zažili ďalší úspech trojice našich žiakov na regionálnej lesníckej súťaži Čo šepká les. Družstvo v zložení Simona Repiská, Lukáš Kopernický (žiaci 6.A) a Lucas Pukan (5.A) sa po rozstrele o druhé a tretie miesto umiestnili na 3. mieste. V súťaži jednotlivcov sa naša žiačka Simonka Repiská umiestnila na 1. mieste. Ďakujeme a blahoželáme.

          Súťažili sme v 10 disciplínach - kynológii, vlastivede, spoznávanie zvukov a druhov zvierat, stromov, vyrábali sme vtáčiu búdku, sadili stromček, napísali a ilustrovali príbeh z lesa. Určovali  sme stopy zvierat a šikovnosť sme ukázali na laserovej strelnici.

          Po súťažných disciplínach nám dobre padol pravý poľovnícky guláš. Potom sme už len čakali na vyhodnotenie súťaže.

          Domov sme si odniesli krásne a hodnotné ceny. Prežili sme skvelý a úspešný deň!

        • Koncoročný výlet 6. ročníka

        • Dńa 16. 6. 2023 sa žiaci 6. ročníka rozhodli navštíviť najväčšie Paintball ihrisko na Slovensku vo Zvolene. Keďže táto trieda rada śportuje, voľba bola jasná, čo najviac sa vybehať. A tak sme ráno o 7:20 nastúpili na náš vlak a o 9:00 sme už pozorne počúvali inštruktorov, ktorí nám jasne a zreteľne vysvetľovali pravidlá a princípy tejto hry. Kto pravidlá porušil, v hre skončil. Inštruktori boli prekvapení a označili nás za rekordérov v počte vystrielaných farebných gulôčok (4000) v priebehu 30 minút. Ďaľšiu hru sme si guľôčky šetrili, a tak sme si mohli zahrať ešte ďaľšie dve hry. Po 2,5 hodinovom schovávaní sme navštívili Europa shopping centrum, kde sme si pochutnali na ázijskom obede alebo pizzi. Niektorí vládali ešte aj zmrzlinu na námestí. O 14:40 sme unavení, ale spokojní nastúpili na vlak a cestovali domov. Žiaci 6. ročníka si tento výlet veľmi užili a upevnili vzťahy medzi sebou.                  

                                                                                                                                     Mgr. Jana Herková, triedna učiteľka

        • Prezentovanie absolventských prác

        • ...deviataci... absolventské práce... zaujímavé témy... časť v cudzom jazyku... praktická časť... vynikajúco, veľmi dobre, dobre... dva dni... odovzdanie certifikátov... cena za najlepšiu absolventskú prácu a cena riaditeľa školy pre Simonku M.... cena za najlepšiu časť v cudzom jazyku pre Sebka K.... ďakujeme... 

        • Deň otcov v škôlke

        • Druhá júnová nedeľa patrila sviatku Deň otcov. Otec sa pre deti stáva vzorom, prvou autoritou, s ktorou deti prichádzajú do styku. Úloha otca je v rodine a v živote dieťaťa veľmi dôležitá. Neraz zabúdame na oteckov. Aj oni si zaslúžia pozornosť. A tak sa v našej škôlke stalo tradíciou, že k nám zavítajú ockovia. Mohli prísť ráno alebo poobede, mohli sa so svojimi deťmi pohrať, vyskúšať si pracovať na interaktívnej tabuli, skladať puzzle, strihať, lepiť a i. Na malú chvíľu sa vrátili do detských čias a stali sa deťmi. Išlo im to veľmi dobre.

          Otcova láska je navždy vtlačená do srdca jeho dieťaťa.

        • TUK - 2. miesto

        • Dňa 21. 4. 2023 sa uskutočnilo vyhodnotenie celoslovenskej výtvarnej súťaže „Talent*umenie*kumšt“ v Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Hodruši Hámroch. Žiak 9. ročníka, Sebastián Kučera, získal v súťaži v kategórii Fotografia 2. miesto.

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.                 

          Mgr. Matejová

        • Tajomstvo lesa - lesná hádanka

        • „Hlucháň Ranostaj, môžeš mi prezradiť, ak to nie je tajomstvo, prečo vstávaš už v noci?“

          (Miroslav Saniga: Rozprávky spod Čierneho kameňa)

          Od 1. apríla do 22. mája sa konal už 13. ročník celoslovenskej kampane LES UKRYTÝ V KNIHE, tento rok s témou TAJOMSTVO LESA.

          Kampaň podporuje rozvoj čitateľskej a prírodovednej gramotnosti u detí, poukazuje na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť prostredníctvom kníh. Hovorí o ochrane lesa, prírody a  životného štýlu.

          Projekt, ktorý realizuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene, sme svojimi prácami podporili aj my. Zapojili sme sa do korešpondenčnej súťaže s úlohou vytvoriť „Lesnú hádanku“. Zapojilo sa 11 žiakov, z ktorých Lukáš Miškov, žiak 9. ročníka bol ocenený.

          Srdečne mu blahoželáme!

        • Spolupráca na hodinách výtvarnej výchovy

        • Deviataci na hodine výtvarnej výchovy pripravili pre prváčikov zaujímavé úlohy pomocou kreslenia. Tieto úlohy dostali zas prváci na svojej výtvarnej výchove a s radosťou ich vyriešili. Veľmi ich to bavilo. Následne sme vyplnené úlohy opäť vrátili deviatakom, ktorí ich skontrolovali a vyhodnotili. Takto sa učia žiaci spolupracovať aj medzi triedami. 

          Mgr. Lenka Staňová

        • Kuchárske popoludnie v ŠKD

        • Popoludnie v ŠKD sme si spestrili prípravou výborného kuracieho gyros mäska s chutným zeleninovým šalátom a jogurtovym dresingom. Za pomoci p. asistentiek sme všetko zvládli. V školskom fóliovníku sme si pozbierali našu úrodu šalátu a inej zeleniny. Boli sme hrdí na plody našej práce, ktorú sme začali na jar. Potom sme zeleninu v kuchynke očistili a nakrájali. Spoločnými silami sme pripravili dresing, opiekli mäso a občerstvenie sme si pekne naservírovali. Na dobrote sme si pochutili a určite si takéto popoludnie v ŠKD zopakujeme. Všetkým nám veľmi chutilo. 

          Rovnako nás teší, že vyšli aj kvietky, ktoré sme spolu zasiali do záhonov pri škole. 

          vychovávateľky ŠKD

        • Aj KOMBINATORIKA môže byť zaujímavá

        • Žiaci 6. A na hodine matematiky v rámci tematického celku Kombinatorika riešili zaujímavé zadania. Ich úlohou bolo z troch farieb – bielej, modrej, červenej – vytvoriť kombinácie týchto troch farieb a vyhľadať štáty, ktoré majú  trikolóru na svojej zástave. Mohli mať na nich aj typický znak pre daný štát. V aktivite sme uplatnili medzipredmetové vzťahy, žiaci mohli využiť svoje vedomosti z geografie. Niektorí žiaci si dali veľmi záležať, Marcel nakreslil vlajky takmer dokonalé. Iní žiaci sa snažili nájsť čo najviac takých vlajok, maximum bol 38.

          Mgr. Jaroslava Žabková, učiteľka matematiky

        • Experimentovali sme na matematike

        • Žiaci 8. A na hodine matematiky pokusom zistili, že podiel obvodu a priemeru hocijakého predmetu s kruhovou podstavou je stále to isté číslo 3,14. V matematike sa označuje ako π a je to Ludolfovo číslo.

          Žiaci pomocou špagátu odmerali obvod rôznych predmetov tvaru valca, kelímkov s kruhovou podstavou alebo papierový kotúčik. S najväčšou presnosťou sa snažili odmerať priemer týchto predmetov.

          Úspešne zvládli aj vyjadrenie obvodu z daného podielu. Takýmto spôsob si takmer samostatne odvodili vzorec na obvod kruhu či dĺžku kružnice.

          Verím, že metódou pokusu si žiaci skôr osvoja získanú vedomosť.

          Mgr. Jaroslava Žabková, učiteľka matematiky

        • Ďakujeme, dievčatá

        • ...školský športový festival SUPERfinále 2023... Majstrovstvá Slovenska základných škôl... Šamorín... x-bionic Sphere... 13. 6. - 14. 6.... futbal... dievčatá... 6. miesto... odhodlanosť, bojovnosť, tímovosť... funzóna... zábava... dobré meno školy, obce, Kľakovskej doliny... ĎAKUJEME... BLAHOŽELÁME... SME HRDÍ

        • Didaktické hry

        • Naše deti z 1. stupňa absolvovali 14. 6. didaktické hry. Ráno, kým boli v triedach, vyplnili si doplňovačku s hádankami cvičenie na pozornosť. Po raňajšom nástupe pri škole, privítaní a oboznámení s organizáciou hier si každá trieda prešla stanovištia a plnila tam rôzne úlohy. Deti sa oboznámili s civilnou ochranou a čo si vziať do evakuačnej batožiny, prešli si dopravnú výchovu – poznávanie značiek a jazdy na kolobežkách; zakladali ohnisko. Na stanovišti so zdravotnou prípravou zistili, že obväzovanie nie je len také ľahké, aj to, čo robiť pri uštipnutí,... V lesíku za jedálňou sa oboznámili s rôznymi prírodninami, ktoré ich obklopujú každý deň.

          Takže sa deti učili celý deň samé praktické veci dôležité pre život. Treba ich pochváliť, lebo sa presúvali ako trieda po stanovištiach sami, dokázali počúvať, zapájali sa do debát, navzájom sa počúvali. Dúfame, že mnohé veci si aj zapamätali.

                                                                                                              triedne učiteľky a pani asistentky

           

        • Hodina dejepisu v múzeu

        • 13. júna sa piataci vydali do Pohronského múzea v Novej Bani. Zopakovali si, na čo nám je archeológia. Mohli si zblízka obzrieť a mohli sa aj dotknúť archeologických vykopávok z nášho najbližšieho okolia. Najzaujímavejší exponát bol skamenený zub lesného chobotnáča deinotéria, ktorý žil aj na našom území pred 25 až 2 miliónmi rokov. Tiež sa dozvedeli, že hoci Župkov nie je známy archeologickými nálezmi, ak by niečo zaujímavé na povrchu našich polí našli, môžu nález hlásiť najbližšiemu múzeu 😊