• Máj v škôlke
        • Máj v škôlke

        • V mesiaci máj sme sa oboznamovali s hmyzom, spoznávali sme hmyz študovaním encyklopédií, riešili sme úlohyhy na interaktívnej tabuli. Na školskom dvore deti hľadali rôzne druhy hmyzu pomocou lupy. Aby niektoré časti hmyzu spoznali lepšie, skúmali ho cez mikroskop. Keďže bol aj sviatok mamičiek, vyrobili sme pre svoje mamičky darček na pamiatku. Spoznávali sme kvietky rastúce na lúke a v záhrade, učili sme sa starať o kvietky. Deti zbierali smrekové výhonky, z ktorých vyrábali sirup proti kašľu na zimu. Oboznámili sme sa aj s bylinkami, ktoré pestujeme v našej bylinkovej záhradke. Pripravili sme si aj mätovú vodičku s citrónom na uhasenie smädu. Naučili sme sa niečo o zvieratkách, ktoré žijú vo vode a pri vode, čo všetko potrebujú pre svoj život. Predškoláci si mali za domácu úlohu pripraviť krátke informácie o zvieratkách žijúcich vo vode a pri vode. Samostatne ich odprezentovali svojim mladším kamarátom.Tvorili sme z papiera aj z odpadového materiálu. Navštívili sme jazierko, kde chovajú rybky. V jazierku sme videli žubrienky, slimáčiky a pod. Pri Kľakovskom potoku sme hľadali kačičky. 

      • Prvouka trochu inak
        • Prvouka trochu inak

        • Počas prvých jarných dní si naši druháci v rámci hodiny prvouky so svojou pani učiteľkou a sociálnou pedagogičkou vysádzali kvietky, bylinky a rôzne rastlinky do kelimkov od jogurtov alebo iných nádob. Spoločne sme sa naučili postup sadby ako i dôležitosť a nenahraditeľnosť funkcie rastlín v našom živote. Vyučovaciu hodinu sme si spoločne veľmi užili, pretože sme sa všetci tešili na to, ako budú naše semienka klíčit a pomaly rásť. Uložili sme ich do triedy na parapet, kde im bude určite teplučko a slnko ich svojimi lúčmi tiež zahreje. Samozrejme, že sa nesmie zabudnúť ani na potrebnú a pravidelnú závlahu, o ktorú sa druháci zodpovedne starali. Na fotografii sme spoločne zachytili vychádzajúce priesady našich rastlín. Veľmi sa z nich tešíme. Niektoré zišli skôr, iné zídu neskôr. Už sa nevieme dočkať, kedy si ich donesieme domov do záhrad, aby nám robili radosť.

          Mgr. Emília Boháčová

          Mgr. Marianna Repiská, sociálny pedagóg

      • Deň matiek očami šiestačiek
        • Deň matiek očami šiestačiek

        • Milé mamičky!

          Druhá nedeľa v mesiaci máj patrí každoročne Vám. Tento rok pripadol Deň matiek na 9. mája. Naše žiačky zo 6. A,  Michaela Káčerová, Nikola Hercegová, Radka Hudecová, Lucia Repiská, Katarína Šurianska a Alexandra Angletová, nakreslili, ako vnímajú tento deň ony. Obrázky sú plné emócií, radosti a šťastia.

          Prajeme Vám, milé mamičky, za všetky deti krásny a šťastný Deň matiek. Ďakujeme Vám za lásku, starostlivosť i obetavosť, ktorú nám každodenne dávate. Užite si ho čo najkrajšie v spoločnosti tých, ktorých milujete.

          Mgr. Marianna Repiská, sociálny pedagóg

      • Apríl v škôlke
        • Apríl v škôlke

        • Apríl je už tradične vnímaný ako mesiac lesov, zvierat a prebúdzajúcej sa prírody. Úvod do mesiac bol veselý, lebo škôlkari mali Veľkú noc. Chlapci vyšibali svoje kamarátky, za čo dostali odmenu v podobe maľovaného alebo čokoládového vajíčka. Aby vedeli ako sa správať na ceste, učili sa pravidlá cestnej premávky: ako chodiť po ceste, ako jazdiť na bicykli atď. V rámci spoznávania stromov sme boli v lesíku, kde sa učili spoznávať stromy, starostlivosť o ne, správanie v lese. Tento rok Deň Zeme deti oslávili maľovaním, tvorením z moduritu, súťažami na školskom dvore. V závere posadili kvietky pre skrášlenie školského dvora. Zasadením fazuľky a žeruchy deti pozorovali rast a klíčenie rastlín. Žeruchu dokonca aj ochutnali na chlebíku a celkom ich chutila.