• September v škôlke

        • Ani sa nestíhame čudovať, ako ten čas letí. Prázdniny skončili a opäť je tu september. V prvý septembrový deň prešlo bránou našej materskej školy 24 detí. Mnohí z rodičov viedli svoje dieťa do MŠ po prvýkrát. Určite si kládli mnohé otázky. Na väčšinu z nich dostanú odpoveď od svojich detí, na ostatné im odpovie čas. Stihli sme si poobzerať okolie materskej školy, zoznámiť sa s priestormi a poznávali sme aj školský dvor. Deti ochutnávali ovocie z našej školskej záhrady – jablká, černice. Ku koncu mesiaca si deti priniesli v rámci vzdelávacej aktivity hračky, no priniesli aj hračky, s ktorými sa hrávali rodičia, či starí rodičia – urobili sme si malú výstavku retro hračiek. Na milé prekvapenie sa deťom práve retro hračky páčili najviac :). Záver mesiac nám spríjemnilo divadielko s rozprávkou Mechúrik Koščúrik. Rozprávka bola veselá a deti si na chvíľu vyskúšali byť aj hercami.

        • NIKOTÍNOVÉ VRECKÁ – nové nebezpečenstvo pre deti

        • Žiaci základných škôl sú ohrození v súčasnosti novým nebezpečenstvom, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako žuvačky či cukríky. V obchodoch sú pestrofarebné plastové škatuľky v tvare puku najčastejšie vystavené blízko pokladníc vedľa drobných cukroviniek. Stoja pár eur. Zohnať sa dajú aj v kamenných trafikách, ale bežne aj na internete. Konzumentov lákajú nielen pestrým obalom, ale aj príchuťami. Obsahujú vlákna celulózy, zvýrazňovače chuti, xylitol, umelé sladidlá, konzervačné látky atď.

          Že ide o produkt s vysokým obsahom nikotínu, sa zvyčajne dozviete až zo zadnej strany škatuľky. A nikotín je vysoko návyková látka!

          Aké sú zdravotné riziká?

          Vysoké dávky nikotínu z vrecúšok môžu spôsobiť:

          • bolesti hlavy;
          • zvýšenie tepovej frekvencie srdca, búšenie srdca;
          • nevoľnosť, závrat;
          • pálenie záhy;
          • podráždené ďasná;
          • vracanie.

          Pravidelným užívaním nikotínových vrecúšok sa zvyšuje riziko leukoplakie, ktorá sa prejavuje výskytom bielych a svetlošedých škvŕn v ústnej dutine. Bunky v leukoplakiách sa môžu malígne zvrhnúť a vzniká dlaždicovobunkový karcinóm. Zvyšujú sa aj pocity úzkosti, ktoré chcú deti potlačiť, pričom krátkodobé nevoľnosti či závraty sú len „menšími problémami“, ktoré deťom nikotínové vrecká spôsobujú.

          Ako môžete zistiť, že vaše dieťa užíva nikotínové vrecká?

          Odhaliť, či Vaše dieťa užíva nikotínové vrecká je rozhodne ťažšie, ako zistiť, či fajčí. Vrecká sú totiž pod perou takmer neviditeľné a neprodukujú dym ani zápach. Máme pre Vás niekoľko tipov, ktoré by mohli pomôcť odhaliť užívanie nikotínových vreciek:

          • okrem zvýšených výdavkov môžete spozorovať napríklad častejšie odpľúvanie,
          • následkom pôsobenia nikotínu môžu nastať tiež častejšie bolesti hlavy, nevoľnosť alebo podráždenosť,
          • použité vrecko je treba vyhodiť, je teda veľká pravdepodobnosť, že ho nájdete v koši,
          • vrecká sa najčastejšie vkladajú pod hornú peru a občas je možné vrecko spozorovať, najčastejšie pri rozprávaní,
          • tiež pohľad na oblečenie môže dosť prezradiť - tvar puku môže byť dobre viditeľný na vreckách nohavíc,
          • môžete tiež spozorovať zníženú chuť na jedlo,
          • pri užívaní nikotínových vreciek môže dôjsť k podráždeniu ďasna.

          Prevencia v rodine

          Rodičia by mali spoznať problematiku nikotínových vreciek a otvorene o tejto téme hovoriť so svojimi deťmi. Mali by deťom opísať, v čom konkrétne sú nikotínové vrecká rizikové, a čo by im mohlo pri ich užívaní hroziť. Rodičia by tiež mali u dieťaťa upevňovať pozitívne a zdravé správanie – napríklad šport, zmysluplné voľnočasové aktivity, vzťahy s kamarátmi. Mali by tiež dieťa oceňovať a prejavovať mu rodičovskú lásku a záujem.

           

          ZDROJ: http://www.ruvztn.sk › nikotin_2022

           

          Mgr. Peter Hlavačka, koordinátor protidrogovej prevencie

      • Chrípkové prázdniny
        • Chrípkové prázdniny

        • Vážení rodičia, milí žiaci,

          vzhľadom na to, že v našej škole je skoro 40-percentná chorobnosť žiakov, vyhlasujem chrípkové prázdniny bez dištančného vzdelávania od 23. 9. 2022 - 27. 9. 2022 (vrátane). Vyučovanie sa obnoví dňa 28. 9. 2022, t. j. v stredu. Odporúčam deti pretestovať a v stredu poslať triednym učiteľom vyhlásenie o bezpríznakovosti.

          Za pochopenie ďakujem.

          Mgr. Iveta Tomášová, rš 

        • Celodenný kurz environmentálnej výchovy na I. stupni

        • V piatok sme mali deň zameraný na ochranu životného prostredia. Počas všetkých vyučovacích hodín sme sa rozprávali o prírode, o našom vplyve na ňu, o tom, ako môžeme aj my prispieť k jej ochrane. Prváci sa dozvedeli všeličo o dôležitosti stromov. Deti sa dozvedeli, že recyklácia nie je len triedenie odpadu ale aj menej nákupov oblečenia, elektroniky. Oblečenie si môžeme opraviť, prešiť , vymeniť a elektroniku nevymieňať podľa moderných trendov, ale využívať pokiaľ nám slúži.

          Na vychádzke každá trieda plnila úlohy. Žiaci stavali pyramídu z kameňov, tvorili obrázky vodníka, kráľovnej lesa, stromostrážcu z prírodného materiálu a prváci nám zaspievali pieseň o tom, ako rastie mak.

          Deň sa nám vydaril. Veľa sme sa naučili a ak sa budeme aspoň trošku správať podľa toho, čo sme hovorili, urobíme si svoj svet krajší.

        • Ochrana života a zdravia na II. stupni

        • V piatok 16. 9. a v pondelok 19. 9. sme absolvovali praktickú a teoretickú časť OŽZ. Žiaci 5. - 8. ročníka rozdelení do skupín plnili úlohy na pripravených stanovištiach. Preskúšali si tak svoje vedomosti a zručnosti zo zdravotnej prípravy, z požiarnej ochrany, dopravnej výchovy, riešili mimoriadne situácie, zažili evakuáciu, pripravovali sa na pobyt v prírode a turistiku, venovali sa téme ochrany životného prostredia. Kondične sa pripravovali pri prekonávaní prekážkovej dráhy, absolvovali streleckú prípravu. Deviataci ochotne pomáhali učiteľom pri jednotlivých stanovištiach a sprevádzaním mladších žiakov. Všetci spoločne sme sa zúčastnili prednášky záchranára Martina, s ktorým sme si zopakovali prvú pomoc pri krvácaní, zlomenine, oživovanie a pod. Keďže nám počasie neprialo, v telocvični sme ešte súťažili a zahrali si volejbal i vybíjanú. 

        • Darovanie krvi

        • Naša škola v spolupráci so Slovenským červeným krížom a Národnou transfúznou jednotkou  spojili svoje sily a 19. septembra 2022  venovali svoje pracovné nasadenie odberu krvi v našej škole.  Sme vďační, že i v tejto neľahkej dobe prišli darovať krv ľudia s veľkým srdcom a odhodlaním pomôcť. 

          Týmto vyjadrujeme všetkým darcom krvi, pani Hölczovej z SČK  a celému výjazdu z Národnej transfúznej jednotky veľkú vďaku a úctu. Veríme, že sa v takej príjemnej atmosfére a hojnom počte stretneme i nabudúce.

          Mgr. Marianna Repiská
          sociálny pedagóg

      • Nové prístupy pre žiakov školy
        • Nové prístupy pre žiakov školy

        • Vážení rodičia,

          v týchto dňoch obdržali všetci žiaci našej školy nové prihlasovacie údaje. Po novom dochádza k zjednoteniu prihlasovacích údajov do:

          • Školských počítačov, notebookov, tabletov a portálu www.office.com - prístupy boli zmenené vo štvrtok (8. septembra)
          • Edupage - prístupy budú zmenené dnes (13. septembra) okolo 13:00 hod.

          Pre prihlásenie na webovej stránke https://www.office.com (odtiaľto môžete deťom zadarmo stiahnuť a nainštalovať kancelársky balík Office 365 do 5 zariadení) alebo pre používanie kancelárskeho balíka Microsoft Office 365 z domu (napríklad aj Teams slúžiaci pre dištančné vzdelávanie), musia žiaci zadať za prihlasovacím menom aj doménu v tvare: meno@zszupkov.sk.

          Emailová adresa zostala nezmenená, žiaci ju budú používať hlavne na hodinách informatiky, keď sa budú učiť používať elektronické poštové schránky.

          Zmena sa týka len žiackych kont, nie rodičovských, tie zostávajú nezmenené. Ak ste náhodou mali v zariadeniach (mobil, notebook, ...) nastavené žiacke konto, budete si musieť pridať nové konto s novými prihlasovacími údajmi a to staré zmazať. Ideálne je, aby ste si založili vlastné rodičovské konto (ako ho ešte nemáte).

          V prípade, že ešte nemáte rodičovské konto alebo budete mať problémy s prihlásením, môžete ma kontaktovať pomocou emailu na adrese: admin@zszupkov.sk alebo telefonicky na čísle 045/6866130.

          Na našom webovom sídle v sekcii Dokumenty - Návody - Microsoft Office 365 nájdete manuály, ktoré budem v najbližších dňoch aktualizovať.

          Ďakujem za pochopenie.

          S pozdravom

          Administrátor

           

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

        • 5. septembra sa opäť otvorili brány našej školy. Skončilo sa leto, čas dovoleniek a prázdnin. Opäť sme sa prehupli do školského roka plného povinností.

          Riaditeľka školy, Mgr. Iveta Tomášová, privítala starostov obcí Kľakovskej doliny, všetkých žiakov, medzi ktorými sa nachádzalo aj 25 prvákov a v neposlednom rade aj pedagogický a nepedagogický zbor. Na záver sme si zaspievali školskú hymnu a deviataci slávnostne previedli prvákov cez prah školy.

          Opäť nás čaká ťažký rok. Na ceste za poznaním všetkým prajeme veľa odhodlania, trpezlivosti a vytrvalosti. Veľa úspechov, milí žiaci a učitelia!

           

      • Vážení rodičia, milí žiaci,
        • Vážení rodičia, milí žiaci,

        • prázdniny pomaly končia. Verím, že ste si oddýchli a načerpali pozitívnej energie na úspešné zvládnutie školského roka 2022/2023.

          Milí žiaci, ponúkam Vám pár myšlienok pre pohodové a úspešné zvládnutie nového školského roka.

          PRIPRAVTE SA

          Pred začiatkom školského roka si upravte svoj pracovný priestor, kde si budete robiť domáce úlohy a pripravte si všetko, čo potrebujete, aby ste sa cítili pripravení.

          HOVORTE  A PÝTAJTE  SA

          Nemáte sa za čo hanbiť, ak potrebujete pomoc. Pýtajte sa na to, čo potrebujete vedieť a čomu nerozumiete. Možno sa nechcete pýtať pred celou triedou, pokojne svojho učiteľa/učiteľku alebo spolužiakov kontaktujte individuálne alebo e-mailom a povedzte, čo potrebujete vedieť, vysvetliť alebo si iba utvrdiť. Vďaka tomu môžete znížiť stres z učiva, známok a skúšania. Hovorte o tom, čo prežívate, obráťte sa na ľudí, ktorým dôverujete alebo anonymne na linkách pomoci (nachádzajú sa na školskej nástenke). Je skvelé, keď na to nie ste sami, ale je z vás dvojica pripravená  vzájomne sa vypočuť a hľadať riešenia.

          PRÁCA SO STRESOM PODĽA SEBA

          Zvládnuť stres a uviesť svoj život do rovnováhy je dôležitá zručnosť, ktorú môžeme počas života získať. Každý človek zvláda stres inak. Športujú, dobre sa vyspia, stretávajú sa s priateľmi, prečítajú si knihu alebo si pozrú obľúbený film. Je dôležité spoznať to, čo vám pomáha zbaviť sa stresu, aby ste sa o seba postarali a predišli rôznym ťažkostiam. Ak pri hľadaní zvládacích techník potrebujete pomoc, skúste sa obrátiť na učiteľov, inkluzívny tím alebo anonymne, nonstop a bezplatne na linkách pomoci.

          PLÁNUJTE

          Plánovanie je užitočná vec. Zapisujte si dôležité dátumy, úlohy, aktivity, projekty a postupne si ich škrtajte, keď sa vám ich podarí splniť. Vytvorte si vlastný "plánovač" alebo použite nejaký existujúci. Vďaka nemu budete môcť pracovať so svojím časom a opäť vám to môže pomôcť zmierniť stres a pocit, že nestíhate.

          CIEĽ

          Skúste sa zamyslieť nad tým, čo by ste chceli tento školský rok dosiahnuť. Nejde iba o známky, ale aj o to, čomu by ste sa chceli viac venovať, čo by ste chceli skúsiť a kam by ste sa chceli posunúť.

          ROVNOVÁHA

          Niektorí ľudia šport milujú, iní nie. Štúdium si vyžaduje intelektuálnu prácu, preto je fajn mať rovnováhu medzi intelektuálnymi a fyzickými aktivitami. Nemusíte byť vrcholoví športovci, ale aj pohyb formou prechádzky je veľmi užitočný.

          ZAPOJTE SA

          Tento školský rok môže byť príležitosťou na objavovanie nových záujmov a skúšanie niečoho nového. Zistite si a vyberte niečo z toho, čo by vás mohlo potešiť a napĺňať, napr. mimoškolské aktivity, záujmové krúžky. Vďaka tomu môžete spoznať nových ľudí a rozvíjať samých seba v tom, čo je vám blízke.

          VZŤAHY

          Vzťahy s ľuďmi, ktorých máte radi, sú dôležité. Venujte im čas, doprajte si spoločné zážitky a buďte spolu. Ak ste hanbliví, môže to byť pre vás skutočná výzva nájsť si nových priateľov. Je fajn začať napr. na krúžkoch, kde ľudia zdieľajú rovnaké záľuby.

          ODDYCH

          Doprajte si oddych a spánok, vďaka tomu sa mnohé veci a úlohy zvládajú ľahšie a vtedy aj náš mozog funguje lepšie.

          OCENENIE

          Pochváľte sa nielen za výslednú známku, ale aj za snahu. Známka nie vždy odrzkadlí vaše úsilie. Každý z nás môže mať horší deň a rovnako nám nemusia sadnúť všetky témy, predmety a učivo. To, že sa snažíte, je NAJVIAC a zaslúžite si byť za to ocenení.

          DRŽÍME VÁM PALCE. KEBY NIEČO ... SME TU.

          ÚSPEŠNÝ A POHODOVÝ ŠKOLSKÝ ROK 2022/2023. :-)

          Mgr. Iveta Tomášová, rš